Pyszne, kolorowe, zdrowe – takie właśnie mają być posiłki do pracy, które są miłym akcentem w ciągu całego dnia spędzonego poza domem. Wiecie już, że ja lubię dobrze zjeść, a najlepiej smakują mi dania, przygotowane przeze mnie w domu. Dlatego stworzyłam drugą część tekstu z cyklu posiłków na cały tydzień z pysznymi inspiracjami dla zapracowanych.

W poprzedniej części pisałam o tym, że świetnie sprawdza się u nas planowanie posiłków na cały tydzień. Dzięki temu wiem, co będziemy jeść, nie muszę się zastanawiać, ale też nie tracę czasu na codziennie zakupy, tylko organizuję wycieczkę do sklepu razy w tygodniu i kupuję wszystko, co będzie mi potrzebne. To świetny sposób na oszczędzanie pieniędzy!

Przeczytaj też:

Posiłki do pracy na cały tydzień – 5 szybkich i smacznych przepisów cz. 1

Nie będę zatem przedłużać i przechodzimy do sedna. Oto 5 przepisów na kolejny tydzień pracy.

Warzywne leczo z kuskus

Danie jednogarnkowe, szybkie i smaczne. To w zasadzie potrawa z rodzaju “nawinie”, czyli co się nawinie, to wrzucamy do gara. Z wymienionych niżej składników wychodzą 4 porcje, które wystarczą na 2 dni dla 2 osób.

Leczo warzywne

Składniki:

  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • Papryka czerwona lub żółta
  • Średnia cukinia
  • ½ puszki/słoika ciecierzycy
  • ½ puszki kukurydzy
  • Passata pomidorowa
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryka ostrej
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Sól, pieprz
  • Oliwa
  • 100 g kaszy kuskus

Przygotowanie:

Przy takich daniach najpierw kroję wszystko, przygotowuję składniki, żeby potem tylko wrzucać po kolei do garnka. Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam. Paprykę i cukinię kroję w średniej wielkości kostkę. Ciecierzycę i kukurydzę przepłukuję na sitku. Przygotowuję kaszę według instrukcji na opakowaniu. W dużym garnku rozgrzewam oliwę, a następnie wrzucam cebulę i posiekany czosnek. Do zeszklonej cebuli dodaję paprykę i smażę kilka minut. Następnie dodaję cukinię, mieszam i podsmażam 2 minuty. Całość zalewam passatą. Mieszam i czekam, aż się zagotuje. Kiedy całość wrze, dodaję kukurydzę i ciecierzycę. Mieszam, doprawiam i znów mieszam. Zostawiam na 5 minut na małym ogniu i gotowe. Leczo podaję z kaszą.

Miodowo-musztardowy kurczak z warzywami

Danie z piekarnika, a te lubię najbardziej.

Miodowo-musztardowy kurczak

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 duży batat
  • 3 marchewki
  • Seler naciowy
  • Oliwa
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Najpierw przygotowuję marynatę do kurczaka. Do szklanki wlewam 2 łyżki oliwy, musztardę, miód i sos sojowy. Całość mieszam. Filety z kurczaka kroję w paski, przekładam do miski, dodaję marynatę i mieszam. Świetnie, jeśli możesz przygotować marynatę wcześniej i włożyć mięso do lodówki. Możesz to przygotować poprzedniego dnia.

Nastawiam piekarnik na 200 stopni. Na blachę wykładam papier do pieczenia. Batata obieram i kroję na małe kawałki. Seler naciowy kroję na mniejsze części, marchewkę obieram i kroję w plasterki. Seler i marchewkę przekładam do miseczki, dolewam odrobinę oliwy, dodaję zioła prowansalskie i mieszam. Na papierze do pieczenia układam kawałki kurczaka, bataty i warzywa. Całość piekę maksymalnie 30 minut. Co jakiś czas sprawdzam, czy warzywa i mięso są już ok.

Makaron z krewetkami i pomidorkami

Makaron, krewetki i pomidorki, czyli wszystko, co uwielbiam. Przygotowanie tego dania zajęło mi dosłownie 20 minut i trudno było się powstrzymać, żeby nie zjeść wszystkiego na kolację i zostawić coś do pracy.

Makaron z krewetkami

Składniki:

  • ½ paczki makaronu chińskiego noodle
  • 200 g krewetek bez pancerzyków
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki słodko-pikantnego sosu chilli
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • Oliwa

Przygotowanie:

Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Czosnek obieram i siekam. Pomidorki kroję na pół. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam czosnek i zaraz po nim krewetki. Podsmażam, aż krewetki nabiorą koloru. Dodaję pomidorki koktajlowe i całość podsmażam 2 minuty. Na patelnię dodaję sos słodko-pikantny i całość mieszam. Zdejmuję z gazu i dodaję natkę pietruszki i kolendrę. Gotowe!

Bataty zapiekane z ciecierzycą, kukurydzą i szpinakiem
Bataty zapiekane

2 średniej wielkości bataty
½ puszki/słoika ciecierzycy
½ puszki kukurydzy
Garść świeżego szpinaku
1 kulka mozzarelli
1 łyżeczka kminu rzymskiego
½ łyżeczki papryki słodkiej
⅓ łyżeczki papryki ostrej
Sól, pieprz
Oliwa

Przygotowanie:

Nastawiam piekarnik na 200 stopni. Na blachę wykładam papier do pieczenia. Bataty czyszczę ostrą gąbką (nie obieram) i kroję w poprzek na plastry ok. 1 cm grubości. Układam bataty na papierze i pędzelkiem smaruję oliwą każdy plaster. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 20 minut. W tym czasie siekam czosnek, osobno kroję szpinak, przepłukuję kukurydzę i ciecierzycę, ścieram mozzarellę na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewam oliwę na patelni i wrzucam czosnek. Do czosnku dodaję szpinak i podsmażam chwilę, aż zmniejszy objętość. Do szpinaku dodaję kukurydzę i ciecierzycę oraz przyprawy. Całość mieszam i ściągam z gazu. Na upieczone bataty wykładam łyżką szpinak. Na wierzch kładę trochę mozzarelli i całość wkładam do piekarnika na 5 minut. Gotowe!

Meksykańska zapiekanka

Kolejne danie z piekarnika, które nie wymaga dużo pracy. Z wymienionych składników powstaje duża porcja, która spokojnie wystarczy na 2 dni.

Meksykańska zapiekanka

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • Cebula
  • Fasola czerwona w puszce
  • Kukurydza w puszce
  • Cukinia
  • Pomidory w puszce bez skórki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • Kilka plastrów żółtego sera
  • Sól, pieprz
  • Oliwa
  • 1 torebka ryżu

Przygotowanie:

Ryż gotuję według instrukcji na opakowaniu. Piekarnik nastawiam na 200 stopni. Filety z kurczaka kroję w kostkę, cebulę również. Rozgrzewam oliwę i dodaję cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaję kurczaka i smażę, aż się zarumieni. Cukinię i paprykę kroję w kostkę i przekładam do dużej miski. Do miski dodaję fasolę i kukurydzę. Pomidory z puszki blenduję. Do warzyw dorzucam usmażonego kurczaka, pomidory i przyprawy. Całość mieszam i przekładam do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładę plastry sera, przykrywam pokrywką i wkładam do piekarnika na 20 minut. Zapiekankę podaję z ugotowanym ryżem.


Pysznie, prawda? Po pierwszej części moich propozycji z przepisami dostałam sporo wiadomości, że owszem fajnie zjeść coś dobrego w pracy, ale nie każdy ma możliwość odgrzania jedzenia, a na zimno, to w zasadzie tylko sałatki wchodzą w grę. To prawda, na zimno nie wszystko jest takie dobre. Mam na to rozwiązanie!

Przy okazji tworzenia tego wpisu miałam okazję przetestować lunch box z funkcją podgrzewania jedzenia. Ale jak to? Pudełko, które podgrzewa jedzenie? Dokładnie tak. Lunch Box LB520 Blue marki NOVEEN, który widzisz na zdjęciach, umożliwia podgrzanie jedzenia do 60 stopni w ciągu 30 minut i zaręczam, że jest to idealna temperatura, aby zjeść pyszny obiad. Co więcej, jest to też świetne rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za jedzeniem odgrzewanym w mikrofalówce, a umówmy się, że wiele potraw traci swoje walory smakowe przez podgrzewanie w ten właśnie sposób.

Lunch box NOVEEN

No dobrze, ale jak to w ogóle działa? Do lunch boxa dołączony jest kabel zasilający, a pod wyjmowanym pojemnikiem na jedzenie ze stali nierdzewnej znajduje się płyta grzewcza, która równomiernie podgrzewa jedzenie. Dla mnie to bardzo istotna funkcja, bo jak sama doskonale wiesz, jedzenie z mikrofalówki podgrzewa się miejscowo i potem w trakcie posiłku nagle trafiasz na zimne kąski. Samo pudełko jest szczelnie zamykane, przez co długo trzyma temperaturę, a dodatkowo do zestawu dołączona jest torba termiczna. No bajka!

Zestaw

Sam pojemnik na jedzenie jest podzielony na 3 komory, co jest bardzo wygodne, kiedy przygotujesz posiłek z kilku składników, jak np. powyższy przepis na kurczaka miodowo-musztardowego z warzywami i wiesz, że w czasie drogi do pracy całość nie zamieni się w jedną masę. I co najważniejsze dla mnie – jest wykonany ze stali nierdzewnej! Plastik jaki jest, wszyscy wiedzą. Przede wszystkim nie wszystkie plastikowe pojemniki nadają się do podgrzania w nich jedzenia w mikrofalówce i często te pojemniki wyglądają mało estetycznie, kiedy już przebarwią się np. od sosu pomidorowego. Pojemnik z tego lunch boxa można śmiało wrzucić do zmywarki i będzie idealnie czysty.

W zestawie znajdziesz coś jeszcze. W pokrywie lunch boxa jest schowek na sztućce, a w nim widelec i przepiękna łyżka. Nie wiem, o co chodzi, ale ta łyżka mnie zachwyca 😀 I na koniec petarda – kabel zasilający do samochodu! Podłączysz go do gniazda zapalniczki i podgrzejesz jedzenie w czasie podróży. To idealne rozwiązanie na podróże z dziećmi, kiedy nie masz ochoty po drodze zatrzymywać się w sieciowym fast foodzie, tylko chcesz dać dzieciom pyszny, domowy obiad. Teraz już wiem, że ten lunch box pojedzie z nami na wakacje.

Sztućce
Torba

Po tygodniowym testowaniu luch boxa NOVEEN mogę go śmiało polecić wszystkim tym, którzy jedzą posiłki poza domem. Cały zestaw świetnie się prezentuje, ale najważniejsze jest to, że jest praktyczny. Ty możesz spokojnie pracować, a w tym czasie Twoje jedzenie będzie się podgrzewało. Wygodne, prawda?

Więcej informacji o produkcie znajdziesz na stronie https://www.noveen.pl/produkt/lunch-box-lb520-blue/