Planowanie posiłków stało się moim konikiem. Po kilku tygodniach układania domowego menu już bez problemu zestawiam ze sobą różne pomysły na obiady tak, żeby wykorzystywać wszystkie zakupione produkty i nie marnować jedzenia. W perspektywie czasu przekonałam się o tym, że mogę w ten sposób oszczędzić pieniądze, nerwy i cenne minuty, a do tego jemy smacznie, różnorodnie i zdrowo.

Teraz do planu obiadów domowych doszły jeszcze posiłki do pracy na cały tydzień. Przyznam, że ta kwestia martwiła mnie przed powrotem do pracy, no bo jak tu znaleźć na to czas. Jogurt czy kanapka nie są dla mnie wystarczające i muszę mieć ze sobą jakiś konkret. Okazuje się, że gotowanie wieczorem, kiedy dzieci już śpią, jest dla mnie formą relaksu. Dwie pieczenie na jednym ogniu! Ale żeby to wszystko miało sens, wybieram dania, które przygotuję w maksymalnie 30 minut lub wrzucę do piekarnika i nie spędzę w kuchni zbyt wiele czasu.

Wiem, że czasem wymyślenie czegoś do jedzenia jest katorgą. Dlatego z przyjemnością podzielę się z Tobą pięcioma przepisami na szybkie i smaczne potrawy, które możesz przygotować do pracy. Dlaczego fajnie zabierać coś dobrego do pracy? Bo można to zjeść w spokoju i bez dzieci 😉

Uwaga! To mój debiut kulinarny na blogu. Wybacz mi zatem, jeśli czegoś nie doprecyzowałam, ale gotuję po swojemu i “na oko”. Jedna potrawa może za każdym razem smakować u mnie inaczej, bo coś zmienię, czegoś nie dodam albo dodam więcej. Polecam właśnie takie gotowanie na oko i eksperymentowanie.

Posiłki do pracy na cały tydzień

Warzywa pieczone z indykiem

Jedno z moich ulubionych dań. Jest pyszne, zdrowe i nie wymaga wiele pracy. Co więcej, taka micha wystarczy spokojnie na 2 dni 😉 Pieczone warzywa smakują wyśmienicie! Nabierają lekko słodkiego smaku, co świetnie komponuje się z mięsem. Dzisiejsza odsłona to tak naprawdę jedna z wielu, bo wystarczy zamienić czy dodać jeden składnik i już wygląda i smakuje inaczej.

Indyk pieczony z warzywami

Składniki:

  • Polędwiczka z indyka lub filet
  • 2 bataty
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 marchewki
  • 2 buraki
  • Oliwa
  • Papryka słodka
  • Papryka wędzona
  • Curry
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie:

Włączam piekarnik na 180 stopni.

Warzywa obieram i kroję w większą kostkę. Wszystko wrzucam do miski. W szklance przygotowuję marynatę – do 3 łyżek oliwy dodaję 2 łyżki wody, pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki wędzonej i pół łyżeczki curry. Gotową marynatę dodaję do warzyw, całość mieszam i odstawiam.

Polędwiczkę kroję na mniejsze części. Doprawiam pieprzem. Można też doprawić solą (jest wymieniona w składnikach). Ja nie używam w ogóle soli do gotowania ze względu na Jurka i sama też nie przepadam za solą.

Warzywa przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy kawałki indyka, przykrywamy naczynie pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Całość powinna się piec około 45 minut. Po 40 minutach polecam sprawdzić widelcem, czy warzywa są już miękkie. Można wtedy zdjąć pokrywkę, żeby nieco przypiec z wierzchu.

Bataty możesz zamienić na ziemniaki, a buraki np. na seler. Samo przygotowanie składników zajmuje 20 minut!

Makaron z łososiem, awokado i sokiem z pomarańczy

Jestem wielką fanką makaronów wszelakich. Staram się jednak ograniczyć posiłki z makaronem do jednego w tygodniu i zwykle wybieram pełnoziarnisty, orkiszowy czy z soczewicy. A wersji z łososiem i awokado już w ogóle mamy samo zdrowie.

Makaron z łososiem

Składniki:

  • Filet z łososia bez skóry
  • Makaron ok. 300 g
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 awokado
  • Sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie:

Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Łososia myję, osuszam i kroję w kostkę. Sok z cytryny mieszam z oliwą i posiekanym czosnkiem, całość mieszam z łososiem. Awokado kroję w kostkę. Na patelnię wrzucam łososia z marynatą i podsmażam, aż łosoś się zetnie. Dodaję awokado, a po chwili zalewam sokiem z pomarańczy. Po zagotowaniu dodaję makaron i całość mieszam. Makaron świetnie smakuje posypany natką pietruszki.

Placki z kukurydzy z jogurtem

Wszelkiego rodzaju placki to świetna propozycja do spakowania do pudełka. Można je zrobić na słodko lub wytrawnie, z różnymi dodatkami i z przeróżnych składników. Dodatkowo to fajny posiłek dla dzieci.

Placki z kukurydzy

Składniki:

  • Puszka kukurydzy
  • 1 cm imbiru drobno startego
  • Szalotka lub mała cebula
  • Mąka kukurydziana ok. 50 g
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • Olej kokosowy
  • Pieprz
  • Sól
  • Jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • Granat

Przygotowanie:

Kukurydzę odsączam i przekładam do blendera. Dodaję szalotkę, imbir i miksuję na dosyć gładką masę. Masę przekładam do miski, dodaję mąkę, sodę i jajko (sól i pieprz według uznania). Całość mieszam. Ciasto nie może być zbyt rzadkie, więc w razie potrzeby dodaję jeszcze trochę mąki. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju kokosowego i nakładam łyżką placki.

Jogurt naturalny mieszam z sokiem z limonki i ziarenkami granatu.

Papryka faszerowana indykiem i kuskus

Co tu dużo mówić… Uwielbiam faszerowaną paprykę i robię ją na wiele sposobów w zależności od tego, jakie akurat mam składniki w kuchni: z mięsem, bez mięsa, z kaszami, ryżem, twarożkiem, warzywami itd. Oto jedna z wielu odsłon.

Papryka faszerowana

Składniki:

    null
  • 3 papryki czerwone
  • 100 g kaszy kuskus
  • Polędwiczka z indyka
  • Mała cukinia
  • Oliwa
  • Curry
  • Papryka słodka
  • Papryka ostra
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Kuskus przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Polędwiczkę kroję w kostkę, cukinię w małe kawałki. Paprykę myję, kroję na pół i oczyszczam z pestek. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam indyka. Do indyka dodaję cukinię, przyprawy i całość podsmażam kilka minut. Zawartość patelni mieszam z gotową kaszą. Papryki wypełniam nadzieniem, układam w naczyniu żaroodpornym i dolewam na spód trochę wody, żeby papryki się nie wysuszyły i nie przypaliły. Naczynie wstawiam do piekarnika na 25 minut.

Muffiny z sałatką

Muffiny, podobnie jak placki, można przygotować na wiele sposobów i z różnymi składnikami. Wersja wytrawna świetnie komponuje się z lekką sałatką i w samych muffinach można przemycić dzieciom coś dobrego.

Muffiny z sałatką

Składniki:

  • Pół szklanki mleka
  • Pół szklanki oleju
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g wędliny (ja zrobiłam z chorizo, ale może być też salami lub szynka, którą akurat masz w lodówce)
  • 150 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • Pół papryki czerwonej
  • Mieszanka sałat
  • Pomidorki koktajlowe
  • Sos balsamiczny

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Ser ścieram na tarce, chorizo i paprykę kroję na małe kawałki. W misce mieszam mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszam mleko, olej, jajka. Mokre składniki dodaję do mąki z proszkiem i całość mieszam dokładnie. Dodaję ⅔ startego sera, chorizo, paprykę. Masę przekładam do papierowych foremek w formie na muffiny. Na wierzchu posypuję pozostałym serem i wkładam do piekarnika na ok. 25 minut.

Pomidorki kroję i dodaję do mieszanki sałat. Całość polewam sosem balsamicznym.

Mam nadzieję, że moje propozycje spodobały Ci się i spróbujesz przygotować coś dobrego. A ja obiecuję, że niebawem znajdziesz tu kolejny tekst z proponowanymi przepisami. Co powiesz na taki cykl kulinarny? Będzie pysznie!


Przeczytaj też

Szybko, zdrowo i tanio, czyli 5 przepisów na super śniadania