Szybko, zdrowo i tanio, czyli 5 przepisów na super śniadania

20:15 bizimummy 0 Comments

Jedni zaczynają dzień tylko od kawy, potem długo, długo nic. Inni nie wyobrażają sobie dnia bez pysznego śniadania, które dodaje energii i stawia na nogi. Ja jestem zdecydowanie w tej drugiej grupie. Nie wyjdę z domu bez śniadania. Obowiązkowo rano wypijam gorącą herbatę, najlepiej z pokrzywy i zjadam coś dobrego. Dla mnie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i od niego zależy moje samopoczucie. Dlatego zawsze w kuchni mam kilka śniadaniowych produktów, z których szybko mogę coś wyczarować. 


Jakie cechy powinno mieć dobre śniadanie? Powinno być szybkie. Przecież nikt rano nie dysponuje ekstra godziną na szykowanie wymyślnego dania. Powinno być zdrowe, czyli niech to będzie witaminowa i energetyczna bomba! Dobrze byłoby, gdyby było tanie. Kawiory odpadają, ale można wykorzystać masę innych produktów, które nie będą kosztowały krocie. I oczywiście śniadanie nie powinno być nudne. Zjadanie codziennie kanapek z serem i pomidorem jakoś mi się nie widzi, więc dbam o to, żeby było różnorodnie.

Jeśli zaglądasz tu regularnie, to pewnie czytałaś tekst o planowaniu zakupów na cały tydzień w ramach nauki oszczędzania (Uzupełniamy lodówkę. Jak na tym zaoszczędzić?). Planując zakupy, pomyśl też o śniadaniach. Tylko jak tu wymyślić na każdy dzień coś fajnego? Choć gotować bardzo lubię, to mistrzem noża kuchennego nie jestem i jakoś tak z tą kreatywnością kulinarną bywa u mnie różnie. Dlatego z pomocą przyszła do mnie Magda z fantastycznego bloga Saladbook (kliknij) i podrzuciła specjalnie dla Was bardzo fajne propozycje śniadań. Koniecznie odwiedź Magdę również na Facebooku (tutaj). To lecimy!

1. Koktajl idealny na śniadanie



Składniki:

2 banany
1 dojrzałe awokado
3 łyżki płatków owsianych (mogą też być jęczmienne/orkiszowe)
1 szklanka soku jabłkowego
1 łyżka miodu
Szczypta soli



Taka ilość składników da nam dwie duże szklanki koktajlu. Dzięki płatkom owsianym jest bardzo sycący i ma masę prozdrowotnych właściwości - w końcu awokado to jeden z super foods 😉

Co do awokado, jeśli całe awokado to za dużo dobra w jednym posiłku ( to kaloryczny owoc), można jedną połówkę zostawić na przekąskę.


2. Awokado z tuńczykiem



Składniki:

Awokado
Tuńczyk z puszki w sosie własnym (odcedzony)
Sok z cytryny i natka pietruszki







W miejsce pestki w awokado nakładamy odcedzonego tuńczyka. Przyprawiamy i gotowe. Szybkie i łatwe śniadanie. Jednego dnia możesz przygotować koktajl z połówki awokado, a następnego to danie.

3. Owsianka BEZ mleka, za to z owocami



Składniki:

Kilka łyże płatków owsianych
Szklanka wody
Odrobina masła i soli
Mrożone owoce jakie są na stanie (truskawki, maliny, wiśnie itd)







Płatki zalewamy wodą, dodajemy sól. Jak woda zacznie się gotować, dodajemy masło i garść mrożonych owoców. Całość gotujemy około 5 minut, aż owoce będą miękkie.

Takie śniadanie uwielbia moja córka. Czasem gdy mamy pomarańcze, na koniec dodaję do gotowej owsianki trochę cząstek i świeżo wyciśnięty sok. Pyyyyycha!


4. Zapiekane owoce pod kruszonką z płatków owsianych


Składniki na kruszonkę:
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki masła
1 łyżeczka cukru


Do tego owoce sezonowe





Przygotowanie tego śniadania wymaga nieco więcej czasu, ale uwierzcie, że warto. Wieczorem można przygotować kruszonkę na następny dzień i w ten sposób zaoszczędzić czas.

Płatki, masło i cukier mieszamy i zostawiamy w lodówce na noc. Do miseczki wrzucamy owoce sezonowe (idealne są brzoskwinie, maliny, truskawki), przykrywamy kruszonką i zapiekamy w temp 180°C przez 20 minut. W tym czasie możesz wziąć prysznic 😉

To danie jest idealne na śniadanie. Świetnie smakuje też na zimno, więc możesz je zabrać do pracy lub spakować dziecku do szkoły.

5. Śniadanie tradycyjne, czyli co na kanapkę???




Składniki:

Puszka czerwonej fasoli (np. typu Kidney)
Puszka tuńczyka w zalewie naturalnej
Pół łyżeczki chrzanu
Sok z połowy cytryny
3 łyżki wody
Sól




Jeśli z przepisu na awokado z tuńczykiem zostało Ci jeszcze trochę ryby, możesz ją połączyć z połową puszki czerwonej fasoli. Dodaj chrzan, cytrynę i troszkę wody. Wymieszaj składniki.

Pasta ma fajny kolor i zawiera rybę, która wcale nie będzie mocno wyczuwalna ( to taki mały trick na niejadki). Ciemny chleb z taką pastą i ogórkiem kiszonym jest boski!


Już mi ślinka cieknie! Szykuję listę zakupów na kolejny tydzień i na pewno znajdą się tam składniki do przygotowania tych świetnych śniadań. Spróbujecie? Pamiętajcie, żeby odwiedzić bloga Magdy i polubić fanpage na Facebooku. Znajdziecie tam dużo fajnych inspiracji jedzeniowych!


Jeśli spodobał Ci się ten wpis, daj mi o tym znać ;) Każdy sygnał od Ciebie i innych czytelników jest dla mnie bardzo ważny. Aby docenić moją pracę, możesz:
- skomentować wpis tutaj
- skomentować wpis na fanpage Bizimummy
polubić fanpage Bizimummy (klik) (tam pojawia się dużo fajnych rzeczy)
- udostępnić wpis swoim znajomym

0 komentarze: